Cultura

Barcelona estrena ‘El món de Van Gogh’, l’experiència que redefineix el concepte immersiu

Els 2.000 metres quadrats de la Cúpula del Centre Comercial Les Arenes acullen una exposició original que transita per l’obra de l’artista a través de la seva mirada

Barcelona estrena ‘El món de Van Gogh’, l’experiència que redefineix el concepte immersiu

  • El muntatge multimèdia compta amb els últims avanços tecnològics que proporcionen una tridimensionalitat real amb atrevides simulacions combinades amb tacte, olfacte, música original i narració en primera persona
  • El món de Van Gogh redefineix el concepte “immersiu” amb una valenta aposta que deixa enrere la mera projecció de diapositives gegantes amb música clàssica i se submergeix en un univers sensorial de 360º

El 25 de novembre vinent s’estrena a Barcelona l’exposició immersiva El món de Van Gogh, la mostra multimèdia més avançada i més completa fins avui, fruit de la creació de la productora espanyola Nomad Art. Per a aquesta première mundial, El món de Van Gogh ha escollit la immensa Cúpula del Centre Comercial Les Arenes, un enorme espai circular, de més de 2.000 metres quadrats, que situa Barcelona com a seu de l’escenari multimèdia més gran i avançat del país. La producció compta amb Optoma, empresa capdavantera en producció de projectors làser professionals, com a partner.

Però, què hi ha de nou en una exposició multimèdia sobre Van Gogh, després que diverses mostres d’aquesta mena ja han passat per Espanya, una d’elles de la mà de la mateixa promotora? “L’època de pandèmia ens ha servit de reflexió per poder crear una cosa completament única i veritablement especial. Sent pioners en el sector, sabem perfectament què busca la gent en les experiències immersives, ja que hem sentit opinions de més de mig milió de visitants. I aquí hem reunit tot el que considerem important per obrir al gran públic la figura de Van Gogh d’una manera mai vista”, comenta la directora de la mostra, Alejandra  

Soto. “I, també, hem aprofitat aquesta oportunitat per dotar l’experiència dels últims avanços tecnològics, combinant-los amb racons divertits i educatius per crear un espai entretingut per a tots els públics”.

L’experiència obre una porta per entrar a la ment de l’artista, fins al punt que permet al visitant veure el món a través dels ulls de Van Gogh, entendre, sentir i respirar les seves obres d’art úniques. La Cúpula de Les Arenes es converteix en una zona multimèdia en què les superfícies s’impregnen de colors, des del terra fins al sostre, per oferir la sensació d’una immersió absoluta.

“Ara moltes mostres s’anomenen ‘immersives’. No obstant això, només ofereixen al visitant una projecció de dispositives en alta qualitat, jugant amb animacions del segle passat i un popurri de música clàssica. Nosaltres estem apostant per redefinir la paraula ‘immersiu’, introduint-hi tridimensionalitat, intel·ligència artificial i simulacions més atrevides, tot combinat amb el tacte, l’olfacte, la música original i la narració en primera persona. Tot això en l’entorn de 360º, per recrear de debò tot un món de Van Gogh”, apunten des de la productora.

Nomad Art no ha escatimat recursos per presentar la seva segona exposició immersiva, després d’El oro de Klimt, que, malgrat les circumstàncies, va seguir batent rècords aquest estiu a València. És una aposta molt completa que combina els punts didàctics amb els espais de pur efecte wow.

La zona introductòria és un racó entretingut i educatiu per a tothom, des de les pantalles lluminoses amb tota la informació sobre la vida i l’obra del pintor, fins als punts on un pot entrar dins d’un quadre per convertir-se en el seu protagonista a la foto.

Per als més petits hi ha un espai creatiu on poden deixar volar la imaginació, pintar i dibuixar com si fossin el mateix Van Gogh. Més enllà, la psicodèlica cambra de miralls porta el visitant a la seva primera experiència sensorial: un espai ple de reflexos, com si fos la ment del pintor holandès, turbulenta i encisadora.

A l’enorme zona rodona es desplega l’univers multimèdia que embolcalla el visitant per recórrer el món de Van Gogh acompanyat per una banda sonora 100% original i feta a Espanya. El jove compositor alacantí Adrián Berenguer és un dels membres més joves de l’equip creador. La seva música hipnotitzant ajuda l’espectador a entrar en un trànsit sensorial i deixar-se portar per la màgia de Vincent Van Gogh. “Per descomptat, és arriscat apostar per un artista contemporani en comptes dels totpoderosos Mozart i Bach, però no volem caminar sobre un camí pavimentat. Esperem que el públic estimarà la banda sonora tant com l’estimem nosaltres: és molt poderosa i molt emocionant, és un artista amb moltíssim futur”.

L’exposició està oberta des de les 9 fins a les 23 cada dia fins al març del 2022. Les entrades es poden comprar a la web www.vangogh.es.